TEMAT: OGÓLNOPOLSKI KONKURS ARCHITEKTONICZNY RYTM ŚWIATŁA (WRAZ Z QLAB) I NAGRODA

TERMIN: 2014

Wydawałoby się oczywistym, że wszyscy doceniamy rolę światła słonecznego, towarzyszącego naszej pracy i odpoczynkowi oraz, że korzystamy z jego dobroczynnego działania przez cały dzień. A jednak przeprowadzona analiza oświetlenia modelowego pomieszczenia wykazała, jak w istocie niewiele światła naturalnego wykorzystujemy we wnętrzach, w których spędzamy większość życia.

Głównym założeniem biurowej przestrzeni 'open space' jest jak najefektywniejsze wykorzystanie pomieszczenia, tzn. wypełnienie go maksymalną liczbą optymalnie zaprojektowanych, a więc także – dobrze oświetlonych - miejsc pracy. Niestety jednym z podstawowych mankamentów dużych, otwartych przestrzeni biurowych jest niedoświetlenie głębokiego traktu pomieszczeń.

W pracy konkursowej przedstawiono sposób jednorodnego oświetlenia światłem naturalnym dużych powierzchni biurowych. Koncepcja polega na alternatywnym wykorzystaniu sufitu podwieszonego oraz przestrzeni ponad nim. Efekt jednorodnego, a jednocześnie delikatnego oświetlenia wnętrza uzyskano dzięki wykorzystaniu zasad optyki w celu wzmocnienia i przesłania światła słonecznego w głąb pomieszczenia.

Pomysł polega na skierowaniu wpadających przez elewację budynku promieni słońca do przestrzeni ponad sufitem podwieszanym w postaci wiązki równoległych, poziomych promieni. Wiązka ta, po przejściu przez soczewkę Fresnela ulega skupieniu, a następnie rozproszeniu, tworząc pęk promieni rozchodzących się w tzw. tunelu świetlnym pod pożądanymi kątami. Światło wypełniające tunel świetlny jest przesyłane do pomieszczenia poprzez rozpraszającą strukturę sufitu podwieszanego zbudowaną z powierzchni odbijających tworzących wzór plastra miodu.

Proponowane rozwiązanie może w przyszłości znacząco zmienić klimat dużych wnętrz biurowych i przywrócić ludziom naturalne światło, od którego dziś odgradzają się żaluzjami.