TEMAT: PROJEKT WNĘTRZ W KAMIENICY

LOKALIZACJA: GLIWICE

TERMIN: 2014

Projekt wnętrza dużego mieszkania w zabytkowej kamienicy zlokalizowanej w centrum Gliwic. Naszym celem było jak największe otwarcie wnętrza, co wiązało się z dużymi zmianami w konstrukcji budynku. Zaproponowaliśmy wykonanie kilku stalowych belek, które następnie zostały schowane nad sufitem podwieszonym. Chcieliśmy też aby remont, mimo zastosowania nowoczesnych rozwiązań, nie pozbawił wnętrze pierwotnego charakteru. W trakcie projektowania okazało się, że Inwestorzy tak jak my są pasjonatami światła i oświetlenia, także priorytetowy okazał się wybór odpowiednich lamp i rozwiązań kładących duży nacisk na jakość samego światła i brak olśnienia we wnętrzu. Właściciele dysponowali bardzo dużą ilością pięknych obrazów i grafik - zaproponowaliśmy aby wnętrze przepełnione bielą stałą się tłem do ich ekspozycji. Wymuszony kształtem mieszkania długi korytarz postanowiliśmy przeznaczyć na galerię sztuki. Zachowany piec kaflowy, ceglana ściana i nawiązująca do oryginału stolarka drzwiowa przełamuje minimalizm i nowoczesność wnętrza, przez co całość nabiera stylowego charakteru kamienicy.